Z końcem miesiąca rzepaki na wielu stanowiskach są już u schyłku kwitnienie i tworzą liczne łuszczyny – tak na pędzie jak i na rozgałęzieniach bocznych głównym (BBCH 65-71). Nadal należy zwracać baczną uwagę na stan fitosanitarny plantacji rzepaku. Na początku fazy rozwoju łuszczyn możemy mieć bowiem do czynienia z nowym, kolejnym nalotem chowacza podobnika, pryszczarka kapustnika czy mszycy kapuścianej – należy więc plantację obserwować aby ją odpowiednio wcześnie chronić przed ewentualnymi skutkami żerowania szkodników tego późnego nalotu. Rzepaki, odpowiednio wcześnie zaopatrzone (wczesną wiosną i w czasie pąkowania) w mikroelementy (B, Mn, Fe), wytworzą teraz mocne łuszczyny, mniej podatne na pękanie i osypywanie się nasion.
Rzepak ozimy
Wyjątkowo zimny maj, w tym zwłaszcza relatywnie niskie temperatury nocą wyraźnie zahamowały wzrost kukurydzy – na ogół rośliny rozwinęły 2-4 liść. Liście kukurydzy na wielu stanowiskach w reakcji na tak niekorzystne warunki termiczne ograniczające możliwości odżywienia pozostają bladozielone lub żółte.
Kukurydza
Zboże ozime – żyto oraz jęczmień znajdują się obecnie w pełni kłoszenia (BBCH 55). Pszenice ozime na ogół wytworzyły już liść flagowy a wyraźnie widoczne grubienie pochwy liścia flagowego wskazuje na intensywny rozwój w niej kwiatostanu (BBCH 39-43). Na stanowiskach, na których pszenica była wysiana wcześniej lub na lżejszej glebie rośliny wchodzą już w końcowy etap fazy grubienia pochwy liściowej (BBCH 47-49). Rozpoznajemy to po otwieraniu się (”pękaniu”) z boku pochwy liściowej w efekcie czego dochodzi do częściowego odsłaniania kłosa. Niebawem, na co wskazują korzystne zapowiedzi termiczne najbliższych dni, w wierzchołkowej części pochwy liściowej liścia flagowego niewątpliwie pojawią się wierzchołki kłosów. Pszenice rozpoczną więc kłoszenie i kwitnienie, którego przebieg u poszczególnych zbóż jest zróżnicowany i trwa od grubienia pochwy liścia flagowego do pełnego wykłoszenia – w efekcie fazy (BBCH 45-60….) nakładają się na siebie. Jest to czas szczególnie niebezpieczny z punktu widzenia negatywnych konsekwencji, ewentualnego wylegnięcia łanu w tym okresie. Stąd tak duże, profilaktyczne znaczenie, w ograniczaniu tego niebezpieczeństwa, poprzez wcześniej zastosowane regulatory wzrostu (BBCH 31.., lub BBCH 37..).
Jęczmień ozimy
Zboża jare, wykazują aktualnie różny, zależny od gatunku, terminu siewu oraz stanowiska stopień zaawansowania fazy strzelania w źdźbło. Na stanowiskach korzystnych, przy stosowaniu intensywnego poziomu agrotechniki, warto w tym okresie, podobnie jak to miało miejsce w przypadku zbóż ozimych, zastanowić się nad zasadnością możliwego w tym okresie zastosowania regulatorów wzrostu oraz mikroelementów.
Pszenica ozima
dr hab. inż. Karol Kotwica, prof. uczelni / mat. fotograficzne – M. Lemańczyk, Żerniki/