Wydarzenie to było swego rodzaju realizacją strategii „Od pola do stołu”. W ramach Krajowych Dni Pola w Minikowie 6 firm hodowlanych prezentowało łącznie 30 odmian ziemniaka. Odmiany te można było zwiedzać na kolekcji i porównywać między sobą oceniając potencjał hodowlany każdej z nich.
Zorganizowano także 2 konkursy
Konkurs – „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka będący kontynuacją konkursów jakie odbywały się w Przysieku podczas festynu „Barwy lata Dary jesieni od 2007 roku.
W konkursie „Najsmaczniejsza odmiana ziemniaka Minikowo 2021” wzięło udział 6 Hodowli ziemniaka, które zgłosiły do konkursu po 1 odmianie. Wszystkie odmiany konkursowe pochodziły z jednego pola – kolekcji odmian Krajowych Dni Pola Minikowo 2021.
Do konkursu zgłoszono odmiany, które oznakowano literami – poniżej;
- Odmiana SORAYA zgłoszona przez NORIKA Polska Sp. z o.o. ( A )
- Odmiana CORINNA zgłoszona przez Europlant Polska Sp. z o.o. ( B )
- Odmiana PIWONIA zgłoszona przez Hodowlę Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. ( C )
- Odmiana QUEEN ANNE zgłoszona przez SOLANA Polska Sp. z o.o. ( D )
- Odmiana RANOMI zgłoszona przez AGRICO Polska Sp. z o.o. ( E )
- Odmiana MAGNOLIA zgłoszona przez PMHZ Strzekęcino Sp. z o.o. ( F )
W konkursie oddało głos 146 konsumentów
I miejsce zdobyła odmiana SORAYA – na którą oddano 55 głosów ( A )
II miejsce zdobyła odmiana QUEEN ANNE – na którą oddano 36 głosów ( D )
III miejsce zdobyła odmiana PIWONIA – na którą oddano 26 głosów. ( C )
Konkurs miał opiekę merytoryczną ze strony IHAR O/Jadwisin.
Komisji konkursowej przewodniczył dr inż. Wojciech Nowacki.
Dodatkowo w ramach Święta Ziemniaka odwiedzający wydarzenia w Minikowie mieli okazję spróbować najsmaczniejszych odmian ziemniaka każdego z hodowców. W tym celu odmiany te zostały uparowane i oferowane odwiedzających w ramach degustacji. Wydano około 1000 porcji ziemniaków parowanych. (W promocji wzięło udział 16 odmian jadalnych w tym wszystkie konkursowe).
Konkurs – „Ziemniak w tradycji Kujaw i Pomorza”
Jest to konkurs na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z ziemniaka. Trzyosobowe jury oceniało potrawy pod względem walorów smakowych i zapachowych, estetyki i sposobu podania, sposobu zaprezentowania oraz związku z historią, tradycją regionalną. Do Minikowa przybyło 12 Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń zrzeszających aktywne kobiety. Łącznie do konkursu przedstawiono 26 potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie w wybraniu najsmaczniejszych. Panie prezentowały się pięknie w wielobarwnych strojach, ciekawie opowiadały o starych przepisach swych mam i babć na babki ziemniaczane, zupy, kotlety, pierogi, krokiety i placki.
Po dokonaniu oceny wszystkich potraw komisja postanowiła przyznać:
I miejsce – KGW „Od Pokoleń w Mierzynku” za krokiety ziemniaczane polane sosem pomidorowo- czosnkowym
II miejsce – KGW Brzeźno za kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
III miejsce – KGW Pturek za polewkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym