Podczas Regionalnej Wystawy Bydła Mięsnego zostanie zaprezentowanych blisko 6 ras bydła mięsnego: Limousine, Angus, Blonde d’Aquitaine, Charolaise, Hareford oraz Simental. Zwierzęta pochodzą z gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji bydła mięsnego, których działalność jest prowadzona na terenie woj. Wielkopolskiego. W każdej z biorących udział w wydarzeniu ras zaplanowano wyłonienie czempionów, wiceczempionów w ramach 5 kategorii w każdej rasie. Podczas Wystawy zostanie także wyłoniony superczempion Wystawy.
Wydarzenie prezentuje rozwiązania wpisujące się w następuje ce cele Europejskiego Zielonego Ładu:
Elementy Zielonego Ładu jakie będą prezentowane podczas wydarzenia:
Zapewnienie Europejczykom zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności – poprzez wskazanie regionalnych producentów wołowiny, możliwość rozmowy konsumenta i producenta na temat sposobu prowadzenia chowu i hodowli bydła mięsnego, zapoznanie się konsumentów z walorami polskiej wołowiny (poprzez możliwość degustacji).
Ochrona środowiska naturalnego i zachowanie różnorodności biologicznej – wskazanie na rasy bydła mięsnego, które mogą być hodowane w polskich warunkach, możliwość wymiany doświadczeń w zakresie chowu i hodowli zwierząt z poszczególnych gatunków oraz wskazanie korzyści i kosztów (oraz wad i zalet) związanych z użytkowaniem danej rasy.
PZDR nr 2 w Sielinku, ul. Parkowa 2, 64-330 Opalenica
Tel. 519 623 387, 519 623 365
e-mail: biuro@cwssielinko.pl
Tradycja organizacji Regionalnych Wystaw Zwierząt w Sielinku jest bardzo długa, ponieważ odbywały się one od 25 lat (z powodu epidemii związanej w COVID-19 oraz obostrzeń, XVI edycja Wystawy która miała się odbyć w 2020 r. nie doszła do skutku). Wystawy w Sielinku cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród lokalnej społeczności jak i hodowców z ościennych województw.
Relacja live z Wystawy będzie transmitowana na YouTube.