Zapraszamy rolników, doradców, młodzież ze szkół rolniczych oraz przedsiębiorców z branży rolno – spożywczej i wszystkich sympatyków na Dzień Kukurydzy i Soi, który umożliwia poszerzenie wiedzy i zweryfikowanie posiadanych doświadczeń i informacji na temat uprawy i ochrony tych gatunków roślin.
Dzień Kukurydzy i Soi tematycznie skupi się na przyszłości upraw tych roślin. Dodatkowo zapoznać się będzie można z możliwościami wykorzystania tych gatunków na cele żywnościowe, paszowe i przemysłowe oraz porównać poszczególne odmiany kukurydzy i soi ze sobą.
Wydarzenie prezentuje rozwiązania wpisujące się w następuje ce cele Europejskiego Zielonego Ładu:
Elementy Zielonego Ładu jakie będą prezentowane podczas wydarzenia:
W ramach konferencji przewidziano wykład wprowadzający do tematyki uprawy kukurydzy i soi w kontekście wyzwań stojących przed producentami w związku z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu, w tym strategii “Od pola do stołu” oraz unijnej strategii na rzecz bioróżnorodności 2030. Po wykładzie wprowadzającym zagadnienia Zielonego Ładu i upraw będą omawiane podczas debaty z udziałem przedstawicieli producentów. Eksperci podzielą się swoimi doświadczeniami i opowiedzą o działaniach jakie w ich krajach są podejmowane, aby sprostać celom środowiskowym i klimatycznym związanym z unijnym planem działań.
W programie:
– specjalistyczne wykłady,
– porady ekspertów,
– warsztaty polowe.
Dodatkowo:
– pokazy pracy maszyn.
– kolekcje odmianowe kukurydzy i soi czołowych polskich hodowli,
– podczas trwających warsztatów polowych będzie można zbadać jakość przywiezionej ze sobą kiszonki z kukurydzy (struktura, sucha masa strawność).
Organizatorzy:
– Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
– Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
– Polski Związek Producentów Kukurydzy
– Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka Region Oceny Północ